ANDRADE

  Voor de tweede podcast van 2019 hebben wij MF Andrade uitgenodigd. Je kent MF Andrade van Drift Fest, Red Light Radio, Operator radio, Bar Rotterdam en nog meer gevestigde platform en festival namen.

  De muziek van de geboren Rotterdammer ademt iets tropisch uit. Het zou te maken kunnen hebben met zijn kaapverdiaanse roots. MF Andrade is geboren en getogen in Rotterdam. “Rotterdam is een stad met zijn Ups en Down” laat hij ons weten. Muzikaal gezien heeft de underground scene het erg moeilijk. Op het gebied van Architectuur heeft Rotterdam zich zeer zeker op de kaart gezet. Denk hierbij aan de mooie Markthal, de Kijk-Kubus en de Erasmusbrug.

  Rotterdam is een stad met veel verschillende invloeden. De diversiteit die de stad Rotterdam heeft, is zeker terug te horen in de muziek van MF Andrade. “ Ik heb een sterke voorkeur voor vinyl”. Als ik draai is het gegarandeerd met vinyl! Andrade wordt geïnspireerd door een aantal artiesten. Theo Parrish is een dj/producer die op zowel op muzikaal gebied als op persoonlijk gebied echt een leermeester is voor mij. Daarnaast is Antal een grote inspiratiebron. “Antal is een pure dj die je altijd verrast met nieuwe muziek”. Ook heb ik veel respect voor Moodyman. Ik ben erg blij dat ik die man ook persoonlijk ken. Onze band gaat dus verder dan muziek. Ik heb zelfs weleens kunstwerken en sieraden voor hem gemaakt.

  Wat is je muzikale reis?

  “Ik kan me herinneren dat ik als kleine jongen altijd bezig was met de juiste tracks achter elkaar te plakken. In de tijd van cassette bandjes was het wachten tot die ene track op de radio kwam en dan record on. Een jaar of 8 geleden ben ik serieus begonnen met platen verzamelen. Van het een kwam het ander en het hield niet op. 3 jaar geleden had ik een mixtape online gezet. Daardoor kwamen de boekingen langzamerhand binnen. Tot de dag van vandaag koop ik nog steeds platen en mijn smaak gaat alle kanten op. Van Reggae naar hiphop, disco, house, Afrikaanse invloeden en alles met een goede groove. Nu draai ik in clubs, festivals en organiseer ik zelf ook af en toe feestjes. Ik heb een residentie in een kleine bar in Berlijn waar ik zo nu en dan een nacht mag vullen naar mijn keuze. “

  “Genre bestaat niet in mijn wereld. Mijn muzieksmaak is heel breed en dat hoor je ook zeker terug in mijn sets.”

  Mijn doel muzikaal gezien, is het vooral naar mijn zin hebben. Mensen trekken het nachtleven in om de dagelijkse sleur eruit te dansen en daar geef ik als DJ graag gehoor aan. Als DJ voel ik de verantwoordelijkheid om het publiek te verrassen met nieuwe platen die ze bij blijft zonder oude klassiekers te vergeten. “Dat gevoel dat ik dan krijg als ik in een plantenwinkel sta, en dan die ene juiste plaat hoor die ik dan in het weekend wil draaien voor publiek is een onbeschrijfelijk.”

  Wil je favoriete platen met ons delen?

  “ Vragen naar mijn favoriete platen is zoeken naar een speld in een hooiberg. Er is zoveel toffe oude muziek en er blijven ook steeds weer nieuwe toffe muziek uitkomen. Jimi Hendrix is voor mij een legend. Als ik dan een favoriete plaat van Jimi moet kiezen is het All Along The Watchtower. Ik ben een trotse Cabo en zeker ook trots op de muziek die onze muzikanten gemaakt hebben. Er is zoveel leipe muziek gemaakt in de jaren 60, 70 en 80. Met ook een heftige geschiedenis in de tijd van de strijd voor onafhankelijkheid. Antonio Dos Santos met Djal Bai Si Camin is een hele krachtige track uit deze tijd. Een plaat die heel lang keer op keer een plek in mijn platentas wist te veroveren is Tribute to "Sore Fingers" van Dj Sotofett. Energie die daaruit komt is voor mij de vibe die ik graag op de dansvloer wil zien. Een andere favo plaat in mijn tas is van Guem met Le Serpent. Als laatste voeg ik mijn laatste ontdekking toe. Op de nieuwe LP van Max Graef staat naar mijn mening een dikke, dikke groove track genaamd Midi Lisa.”  

  Het moment die mij het meest bijblijft is een All Night Long set van 7,5 uur bij Hoboken in Rotterdam! Bewapend met twee volle kratten met platen begon ik het avontuur. Op dat moment had ik totaal geen idee hoe de avond zou kunnen lopen. Het kon alle kanten op. Al snel werd ik verrast door bekende gezichten uit de Rotterdamse scene. Ik ben tijdens mijn set niet uit de booth geweest. Helaas bestaat Hoboken niet meer maar ik breed bekend in de underground scene van Rotterdam.

  Een mooi verhaal om het interview mee af te sluiten. Hopelijk heeft het interview een inzicht gegeven in de drijfveren van MF Andrade. Wat nog krachtiger sprekender is, is de universele taal van muziek. Luister naar zijn set om kennis te maken met de man hemzelf. Veel luisterplezier!