SAFE

  Bij deze stellen wij je voor aan Safe, dj van het stijlvolle en prominent lifestyle platform Cairoscene uit Egypte.

  Zoals de naam al duidelijk maakt dus afkomstig uit Caïro, niet alleen de grootse stad in Egypte maar het hele Midden-Oosten. De stad heeft een prille underground music scene die langzaam maar zeker steeds groter wordt. Volgens Safe ook een afbrokkelend cultureel belangrijke stad, in tegenstelling tot 7-8 jaar geleden. Hij denkt zelf dat dit komt door artistieke zelfstandige verspreiding waardoor het minder stad of land gebonden is.

  Safe houdt van muziek die je aan het dansen maakt zonder al te veel emotionele flair, "essentiële grooves zonder franjes". Verschillende subgenres van dance muziek in één set. Minimal techno, micro house, deep/tech house en techno. Als de stemming en sfeer het toelaat mag hij hier en daar ook graag een discoplaatje tussendoor gooien, en genre waar hij ook erg van houdt. Wat eigen producties betreft, doet hij niet aan binnen de lijntjes kleuren. De meeste tracks zijn experimenteel, veel acid en vol harmonische wrijving.

  Dj's die Safe veel hebben geïnspireerd toen hij in de jaren 90 voor het eerst electronische muziek luisterde zijn o.a Richard Davies (3070), Juan Atkins, Derrick May, Kevin Saunderson en andere grootheden uit de Detroit techno scene. Een scene die hij ontdekte na het lezen van een artikel hierover op zijn 12e. Op dit moment haalt hij vrij weinig inspiratie uit andere dj's, vooral internationale dj's die de neiging hebben binnen een bepaald thema te blijven, als onderdeel van hun label of imprint's sound. In de Arabische omgeving vindt hij dj's die het anders doen, en al zijn die sets misschien niet echt wat hem met zijn geluid inspireert, de passie waarmee zij draaien ziet hij hier veel meer dan bij de internationale dj's. Dat houdt hem gemotiveerd zichzelf te pushen om up to date en actief te blijven.

  Hoewel het begon met techno heeft hij (na een Paul Oakenfold feestje) ook veel trance geluisterd, en na een feest waar Satoshi Tomie draaide werd dat meer underground. Door het horen hoe Satoshi Tomie van jungle, drum&bass tot minimal house, techno en alles daar tussenin draaide verloor Safe zijn interesse in één specifiek genre en werd het meer een liefde voor geluiden. Naast alles dat elektronisch is, luistert hij ook graag naar hiphop, rock, blues, jazz en nog veel meer. Deze brede geluiden ipv genre liefde probeert hij terug te brengen in zijn eigen sets.

  Een lijstje eigen favorieten zijn Derrick May- Kaotic harmony, Ricardo Villalobos- Dexter, Kowton- She don't jack, Pearson sound- Blanked, LA-4A- Blitzlicht en Extrawelt- My stupid. De meeste oude tracks die herinneringen terugbrengen van op de dansvloer en hij daarom vaak luistert.

  Als jong jochie brachten zijn neven cassettebandjes met sets van de grote namen uit die tijd mee van feestjes in het buitenland. Vanaf 2000 ging hij zelf naar feestjes, en zo kwam hij in 2002 op een afterparty voor het eerst in aanraking met een mixer. De jongen bij wie dit thuis was werd later ook zijn mixing buddy. Mixen leerde hij doordat zijn vriend een basis mixer had aangesloten op een laptop en een Discman. Aangezien ze totaal geen controle hadden over het tempo moesten ze alle platen kiezen op hetzelfde BPM. Dit bleef een hobby tot hij in 2012 zijn eerste boeking had, die hem een residency opleverde bij een underground club in Sanai (schiereiland tussen Caïro en Israël). Helaas overleed de eigenaar later en sloot de club. Sindsdien draait Safe op verschillende festivals en feesten in Egypte, voornamelijk in Caïro, Dahab en Hurghada.

  Wat hij met muziek hoopt te bereiken is mensen helpen met een wat luchtiger gevoel krijgen en plezier te hebben los van de de dagelijkse sleur. "Muziek is zelfexpressie, of dat nou als dj achter de decks/on stage of als bezoeker op de dansvloer is. Mensen zoeken naar een uitlaatklep en dancemuziek kan daarbij therapeutisch werken. Als ik daaraan kan bijdragen ben ik blij"

  Via zijn werk voor scenenoise kwam hij na een publicatie op onze Zwoellpagina terecht, en na het checken van andere podcasts vond Safe dat Zwoell een vergelijkbare richting heeft. En dat vinden wij ook! Dus met heel veel enthousiasme over zijn geluid en dat wij de Nederlandse samenwerkingsprimeur met deze man zijn, laat alles maar uit je klep en lekker therapeutisch dansen en veel luisterplezier gewenst!  Madioko and Rafika - Elleli (Kalabrese Remix)
  Purple Disco Machine - Move or Not (Original Mix)
  Julien Jabre - Jungle (Original Mix)
  M.A.N.D.Y - Superstitious (Original Mix)
  Jeff Mills - Changes Of Life (Reprise Mix)
  Offshore Funk - Cinematique (Heiko Laux, Zander VT, Chopstick & Johnjon Remix)
  Lake People - Tomorrows Happiness (Original Mix)
  Dakar - I've Got That Feeling (Original Mix)
  Bodo Esel - Discount Baby (Perlonized by Zip)
  Nachtbraker - M.m.m - feat. (San Proper's Elegy (Session Victim Remix)